Bij een pasgeboren baby hoort nou eenmaal kraambezoek. Opa's, oma's, tantes, ooms, vrienden, collega's en soms zelfs (vage) kennissen willen natuurlijk langskomen om het nieuwe wondertje te bekijken. Maar soms zit je daar als kersverse ouders niet op te wachten. Of misschien zit je niet op iedereen te wachten, dat kan natuurlijk ook. Hoe ga je daarmee om? Zijn er etiquette rondom kraambezoek en kun je als ouder je bezoek vragen om geen foto's te maken? In dit blogartikel zetten we een aantal tips en adviezen op een rij van ouders die al vaker met kraambezoek te maken hebben gehad!
Aangezien een geboortekaartje een uitnodiging is om langs te komen, is het goed om heel duidelijk wat instructies erop te zetten. Je kunt aangeven dat kraambezoek welkom is op afspraak en hoe de afspraak gemaakt kan worden, bijvoorbeeld via je partner of bijvoorbeeld je moeder. Je kunt een whatsapp-berichtje (laten) sturen met een bevestiging. Als er nog dingen zijn waar jouw bezoek rekening mee moet houden, kun je dat meteen in de bevestiging erbij zetten. Zie het volgende punt.
Het is heel gebruikelijk dat het bezoek even de handen wast voor ze de baby vastpakken. Doet het bezoek dit niet uit zichzelf vraag het dan! Je kunt dit heel simpel tussen neus en lippen door doen als jij er toch ongemakkelijk bij voelt: "Als je even je handen wilt wassen, dan mag je daarna de baby vasthouden als je het leuk vindt". Vriendelijk, helder en duidelijk!
We lijken allemaal wel een beetje verslaafd aan onze selfie-cam en social media. Toch zijn veel ouders er niet van gecharmeerd dat hun kind te pas en te onpas op allerlei social media profielen voorbij komt. Ook hier geldt dat je gewoon eerlijk mag zeggen dat je het niet fijn vindt als er foto's online gaan. Vraag het bezoek om een smiley of een hartje over het hoofdje van jouw baby te plaatsen als ze toch graag een foto willen posten op Instagram of TikTok. Op die manier is jouw baby onherkenbaar en is de privacy nog een beetje beschermd. Wil je het helemaal niet, dan is het jouw goed recht om je bezoek te vragen geen foto's te plaatsen.
Misschien vind je het niet erg als je baby op social komt, maar wil je graag zelf als eerste een foto plaatsen. Het kan lastig zijn om oma's, opa's, tantes en ooms te vragen om nog geen foto te posten. Ook hier is de tip om je daar niet bezwaard over te voelen. Het is jouw kindje, het is jouw kraamperiode en dus mag je het gewoon vragen. Zijn mensen beledigd dan is het natuurlijk heel vervelend en het liefste wil je dat voorkomen. Toch is het zo dat jij er weinig aan kan veranderen als de ander beledigd is. Vraag het op een vriendelijke manier en vertel eventueel erbij dat je graag als eerste zelf wat wil posten.
Je hebt van die engeltjes die als ze langskomen altijd vragen of ze iets voor je kunnen doen. Dit is hét moment om daar eens gebruik van te maken. Vraag of ze misschien wat simpels te eten mee willen nemen of de avond ervoor wat meer willen koken en een portie voor je mee willen nemen. Heel veel nieuwe papa's en mama's vinden dit namelijk echt een van de allerbeste cadeaus en het scheelt ook heel veel werk. Heb je liever een kant-en-klaar hapje dan een cadeautje? Dan kun je dat natuurlijk op het geboortekaartje erbij zetten. Gebruik hiervoor het woord 'cadeautip' en zet daar een icoontje bij van een afhaalbox of een bord eten!
Een kleine samenvatting: wees eerlijk over wat je fijn vindt en hoe je het graag wil. Daar hoef je je niet voor te schamen of bezwaard over te voelen. Zolang je dit op een lieve, vriendelijke en respectvolle manier brengt is dat helemaal goed. Je kunt zelfs zeggen dat je dit aan al je kraamvisite vraagt. Vinden mensen er toch wat van, dan is dat helaas zo. Je kunt zeker in deze periode niet met iedereen rekening houden. Een berichtje met een bevestiging per whatsapp is ideaal als je graag wat tips mee wilt geven aan je kraambezoek. Voor de rest geldt dat ook op het moment zelf je er eerlijk over moet zijn als er iets is. Is het kraambezoek er maar voel je je enorm beroerd of moe? Laat dat dan eerlijk weten. Je kunt van te voren even een appje sturen of het vlak na binnenkomst melden. Ben je niet in staat om beschuitjes te smeren, reik ze dan de beschuitjes, boter en muisjes aan en vraag of ze het erg vinden om het zelf even te doen. Wij weten zeker dat niemand dat een probleem vindt!