Supersnelle levering!

Alle cadeaus met foto en tekst

Gratis cadeaukaartje

Supersnelle levering!

Komt het niet uit? Kies dan zelf een bezorgmoment dat jou uitkomt. Naast het groene vinkje staat de exacte levertijd van elk cadeau.

Alle cadeaus met foto en tekst

Iemand op afstand verrassen met een mooi cadeau? Al onze cadeaus worden bezorgd zonder factuur. Zo kun je het cadeau prima bij de ontvanger thuis laten bezorgen.

Gratis cadeaukaartje

Een cadeautje van ons voor jou! Omdat we het zo leuk vinden dat je bij ons besteld, krijg je bij elk cadeau een gratis cadeaukaartje. Zo kun je een lieve boodschap achterlaten en iemand extra verrassen.

Ho ho ho! Kerst is overal ter wereld een speciale tijd. Het brengt mensen samen met liefde en gezelligheid.

In deze blog willen we alle vragen beantwoorden die je misschien hebt over het thema Kerst. Maar we delen ook een aantal leuke feiten die je misschien zullen verrassen. Bereid je voor om samen met ons de magie van Kerst te ontdekken!

Veelgestelde vragen over kersttradities

De oorsprong van Kerst

Om de oorsprong van Kerst te vinden moeten we eeuwen terug in de tijd. Kerst heeft namelijk een fascinerende geschiedenis vol tradities en folklore die zich door de jaren heen hebben ontwikkeld en het hebben gemaakt tot wat we vandaag de dag kennen.

Kerst vindt zijn oorsprong in de viering van de winterzonnewende in de oudheid. Rond die tijd vierden verschillende culturen de kortste dag van het jaar met feesten en rituelen om de terugkeer van langere dagen en zonlicht te verwelkomen.

Waarom wordt Kerst gevierd op 25 december?

Toen het christendom zich verspreidde, nam het Romeinse Rijk deze winterfeesten over en vermengde ze met het christelijke geloof. Langzaamaan werd Kerst de viering van de geboorte van Jezus Christus.

In de 4e eeuw riep paus Julius I 25 december uit als de officiële datum om de geboorte van Christus te vieren. Tegenwoordig is Kerst een mix van religie, tradities en universele gevoelens, waarbij gebruiken zoals het versieren van de boom, het uitwisselen van cadeaus en nog veel meer komen kijken.

Leuke feiten over kersttradities

Kersttradities maken een groot deel uit van de magische allure van dit feest. Ontdek fascinerende en leuke feiten die je feestdagen nog leuker maken, van maretak tradities tot het versieren van de boom.

Het verhaal achter kerstbomen

De traditie van het versieren van bomen komt uit de oudheid tijdens de periode van de winterzonnewende. Groenblijvende bomen waren een symbool van eeuwig leven en vitaliteit en brachten hoop op de terugkeer van de lente. Mensen versierden bomen met vruchten, kaarsen en andere versieringen om de boze geesten te verdrijven.

In de 16e eeuw won de traditie aan populariteit in Duitsland, verspreidde zich over Europa en vond een paar eeuwen later zijn weg naar Amerika. Vandaag de dag zijn kerstbomen wereldwijd een geliefde traditie en het symbool van de kerstversiering.

Wanneer beginnen met het versieren van de boom

Traditioneel markeren veel gezinnen het begin van het kerstseizoen door hun boom en versieringen op te zetten tijdens de laatste dagen van november of begin december.

Er is natuurlijk geen vaste dag om te beginnen met het ophangen van de kerstversiering, maar sommige landen hebben een traditionele voorgestelde dag. In Italië en andere katholieke landen is deze dag bijvoorbeeld 8 december, tijdens het feest van de onbevlekte ontvangenis.

Anderen beginnen graag al met het optuigen van hun boom na Halloween, terwijl anderen liever wachten tot wat dichter bij kerstavond.

Uiteindelijk is het ideale moment om te beginnen met het versieren van je boom wanneer jij dat wil.

Ontdek onze gepersonaliseerde en originele kerstboom decoraties om een unieke kerstboom te creëren:

Kerstbal

Kerstbal

Kerst sok

Kerst sok

Houten Kersthanger

Houten Kersthanger

Kaars

Kaars

Wanneer haal je de kerstboom en kerstversiering weg?

Hoewel er verschillende gebruiken zijn rond deze traditie, halen veel mensen hun kerstboom en kerstversieringen weg na de twaalfde kerstnacht. Deze dag, ook wel bekend als Driekoningen of Drie Koningen, valt op 6 januari.

Sommigen geven er echter de voorkeur aan om hun kerstversieringen op Nieuwjaarsdag op te ruimen. Het symboliseert een nieuwe start. Anderen kiezen er misschien voor om de feestvreugde wat langer te laten duren en wachten tot eind januari.

De betekenis van maretak

De maretak is een ander symbool van Kerst. Maar hoe is dat zo gekomen?

Eeuwen geleden werd maretak door verschillende culturen gezien als een heilige plant met mystieke krachten. De Druïden gebruikten hem in ceremonies en hij werd geassocieerd met vruchtbaarheid en bescherming.

Toen het christendom zich verspreidde, kreeg de traditie om maretakken op te hangen tijdens Kerst een nieuwe betekenis. Maar de populaire traditie van kussen onder de maretak zou zijn oorsprong hebben in de Noorse mythologie. Na verloop van tijd veranderde deze gewoonte in een speelse feesttraditie, waarbij stelletjes kusjes stelen onder de maretak.

Traditie van kerstsokken

De traditie van het ophangen van kerstkousen bij de open haard of aan het einde van het bed vindt zijn oorsprong in het verhaal van Sinterklaas, die zakken met goud door de schoorsteen van het huis van een arme man liet vallen, die in de kousen belandden die bij het vuur hingen te drogen.

Sindsdien hebben kinderen over de hele wereld de traditie overgenomen om op kerstavond kousen op te hangen, in de hoop dat ze op kerstochtend gevuld zijn met kleine cadeautjes, lekkernijen en verrassingen van de Kerstman.

Alles wat je moet weten over de Kerstman

De iconische figuur die we nu kennen als de Kerstman is door de eeuwen heen geëvolueerd en is het symbool geworden van cadeaus geven en feestdagen. We hebben een aantal vragen en leuke weetjes over deze mythische figuur verzameld.

Hoe werd de Kerstman geassocieerd met Kerst?

De wortels van de Kerstman gaan terug tot Sint Nicolaas, een vereerde christelijke bisschop die bekend stond om zijn daden van vriendelijkheid en vrijgevigheid tegenover de minder bedeelden. Zijn reputatie verspreidde zich wijd en zijd en werd verbonden met de kerstvieringen.

Door de jaren heen droegen verschillende tradities, verhalen en gebruiken uit verschillende culturen bij aan de evolutie van de Kerstman, die uitgroeide tot de vriendelijke man in zijn rode pak, witte baard en met zijn slee vol cadeautjes.

Oorsprong van de Kerstman

Er wordt gezegd dat de Kerstman in de betoverende Noordpool woont. De exacte locatie mag dan een mysterie blijven, het idee van het huis van de Kerstman op de Noordpool komt veel voor in verhalen. De Kerstman deelt zijn gezellige huis met mevrouw Claus, en met een groep hardwerkende elfen.

Hoe heten de rendieren van de Kerstman?

De trouwe rendieren van de kerstman spelen een belangrijke rol bij het verspreiden van de kersttraditie van cadeautjes geven. Ze trekken de slee van de Kerstman door de nachtelijke hemel en dragen hem op zijn reis om kerstcadeaus te bezorgen bij kinderen over de hele wereld.

De rendieren van de Kerstman heten: Rudolph (het beroemde rendier met de rode neus), Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donner en Blitzen.

Hoe oud is de Kerstman?

De leeftijd van de Kerstman is en blijft waarschijnlijk voor altijd een charmant mysterie. Volgens tijdloze verhalen en folklore zou de Kerstman zo oud zijn als de tijd zelf.

Wist je dat kersttradities in verschillende landen kunnen verschillen? Alles wat je moet weten over kerst in 2024 lees je in onze speciale blog.

Ontdek ook meer van onze kerstdecoraties om de feestdagen te vieren:

Kersthangers

Kersthangers

Glazen kerstbal met naam

Glazen kerstbal met naam

Sneeuw fotoblok

Sneeuw fotoblok

Sneeuwbol

Sneeuwbol